Snelle lamscouscous

VOORBEREIDING: 15 minuten BEREIDINGSTIJD: 20 minuten Toevoegen aan favorieten

2 Beoordelingen

Ingrediënten

Voor 4 personen

  • 500 lamsblokjes (van lamsbout)
  • 800 g tot 1 kg groenten naar keuze: courgetten, wortelen, rapen, tomaten, pompoen, pastinaak ...
  • 1 ui
  • 1 teentje look
  • 1 bussel koriander
  • 250 g griesmeel voor couscous
  • 100 rozijnen
  • 1 blik kikkererwten (240 g uitgelekt)
  • 1 eetlepel honing
  • 1 kaneelstok
  • 1 afgestreken koffielepel kurkuma
  • ½ koffielepel gemberpoeder
  • 1 capsule saffraanpoeder
  • 1 blokje vetarme bouillon
  • Harissa
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 40 g boter
  • Zout en peper uit de molen

Bereiding

Stap 1

Hak de ajuin fijn, snijd de knolgewassen (wortelen, pastinaak ...) en de pompoen in stukken, snijd de ongepelde courgetten in de lengte in vier en vervolgens in dikke schijven, snijd de gepelde en ontpitte tomaten in vier, laat de kikkererwten uitlekken en spoel ze onder koud water. 


Stap 2

Verhit de olie in een braadpan, laat de ui en de stukjes groenten 2 minuten op hoog vuur aanbraden. Dek af en laat 10 minuten verder garen, voeg de geperste look en de kruiden toe, meng en voeg de andere groenten, de kikkererwten, de rozijnen, de honing, 60 cl water, een verkruimeld bouillonblokje en wat harissa toe. Breng aan de kook. Dek af en laat 10 minuten op een zacht vuur koken.


Stap 3

Ondertussen:

Giet 30 cl gezouten kokend water op het griesmeel, doe de helft van de boter erbij, meng, dek af, laat zwellen en maak de graankorrels daarna los met een vork.

Verhit de rest van de boter in een pan en laat de blokjes lamsvlees 2 tot 3 minuten kleuren op een hoog vuur, kruid met zout en peper en zet opzij.

Deglaceer de pan met wat kookvocht van de groenten.

Stap 4

Haal van het vuur en doe de blokjes lamsvlees, de saus en de gehakte koriander in de pan, kruid zo nodig bij en meng. 


Sap 5

Dien de lamsblokjes, de groenten en hun kookvocht op samen met het griesmeel.


Tip van de chef

Warm de schotel liever niet opnieuw op: de lamsbout blijft mals als hij net 'rosé' is gebakken.

Wat vond je ervan?