Lamsvlees perfect bereiden

Met uitzondering van de nek en de borst, die veeleer geschikt zijn om tot een stoofpotje te verwerken, zijn de stukken vlees van het lam van nature mals, gemakkelijk en snel te bereiden.

Om een zo sappig mogelijk resultaat te verkrijgen, gaat u beter niet meteen met het vlees aan de slag, nadat het uit de koelkast komt. Laat het op kamertemperatuur rusten, zodat het bij de garing geen te grote temperatuurschok ondergaat.

Nog altijd met het oog op de malsheid en de smaak, doet u er goed aan om het vlees na het garen enige rust te gunnen. Het zal zich ontspannen en gelijkmatig doortrokken geraken van zijn sappen. Kleine gegrilde stukken moeten na de bereiding onder aluminiumfolie even lang rusten als de garingstijd bedroeg. Grotere stukken, zoals een bout of een schouder, hebben een vijftiental minuten nodig. Draai ze tussendoor nog eens om zodat het vlees een mooie, gelijkmatige kleur verkrijgt.

Lamsvlees wordt rosé gegeten, ongeacht of u het grilt, in de pan bakt of roostert. Hooguit kan het à point worden opgediend. Is het te sterk doorbakken, dan verliest het vlees zijn fijnheid en wordt het droog.
 

  Mogelijke stukken Gewicht per persoon (gemiddeld) Garingstijd
Gegrilde koteletjes 1e of 2e ribben
Ribben filet
150 g 5 tot 6 min
Spiesjes Schouder, bout 120 tot 150 g 5 tot 6 min
Plakjes Schouder, bout 120 g 2 min
Steak Bout 120 g 3 tot 4 min
Gebraad Carré ontbeend, bout 150 g 10 min. per 500 gram
Bout Bout, geheel of ingekort 120 tot 150 g 10 tot 15 min. 500 gram
 

Volg deze tips voor een geslaagde bereiding

In de pan

Het vlees inoliën, alvorens het op een groot vuur aan te braden of gewoonweg bakken in een met grof zout bestrooide pan.

Op de grill of de barbecue

Het vlees met een kwastje inoliën alvorens het te bakken. U kunt het ook laten marineren in een olie die u lekker geparfumeerd hebt met aromatische kruiden (basilicum, tijm, salie, rozemarijn, dragon, munt…).

In de oven

Het vlees inoliën met een kwastje. Halverwege de garing wrijft u het gebraad in met look en bedruipt u het met azijn. Het verdient de voorkeur om de look niet in het vlees te prikken maar om ongepelde teentjes look naast het vlees te laten meebakken.

In de wok of op de steengrill

Dit is de ideale bereidingswijze voor plakjes lamsvlees. Vooraf lichtjes inoliën en instrijken met kruiden.


Tips en adviezen

  • Voor een geslaagde bereiding is het belangrijk om het vlees vroeg genoeg uit de ijskast te halen en rustig op kamertemperatuur te laten komen. Reken voor een klein stuk op een kwartier tot een half uur en voor de grotere op een uur.
  • Om het vlees te zouten wacht u tot het moment van het serveren.
  • Om een koteletje perfect te grillen begint u met een hevig vuur, waarna u op een zachter vuurtje verdergaat: als u het vlees eerst schroeit blijft het binnenin sappig.
  • Om een stuk lamsvlees op de grill of een braadstuk om te draaien, gebruikt u beter een spatel dan een vork. Door in het vlees te prikken gaat het namelijk zijn sap verliezen.

 

Voor een onovertroffen lamsbereiding

Lamsvlees valt perfect te combineren met aromatische kruiden. Basilicum, tijm, rozemarijn, salie, dragon, of munt geven aan het vlees een heerlijk geparfumeerde smaak.
Ook inwrijven met look is een goed idee om een delicaat stukje vlees extra tot zijn recht te laten komen, zonder de smaak ervan te verdringen. Ook wat de garnituur betreft is eenvoud troef: aardappelen in de oven en wat eenvoudige groenten volstaan. In heel wat culturen wordt lamsvlees bovendien gecombineerd met zoete ingrediënten zoals honing en gedroogde pruimen of abrikozen.
 

Ook gevuld zijn er volop mogelijkheden

... om lekkere lamsbereidingen te maken. Hieronder alvast enkele ideetjes:

  • Abrikozen, gedroogde pruimen, paneermeel, eigeel, ui, peterselie, rozemarijn, tijm, citroenschil, cayennepeper, zout en peper.
  • Spinazie, gehakt, ui, boter, peterselie, tijm, rozemarijn, nootmuskaat, zout en peper.
  • Gerookte lamsborst, peterselie, bieslook, fijne tuinkruiden, specerijen, champignons, boter, zout en peper.
  • Gehakt, look, ei, peterselie, broodkruim, bouillon, ui, kruiden, zout en peper.
  • Gekookte rijst met lamsgehakt, pistaches, amandelen, pijnboompitten, zout en peper.

De perfecte marinades voor een geparfumeerd stukje lamsvlees

Marinade met gember
Meng 6 geplette teentjes look, een stuk verse, geraspte gember, 1 koffielepel gemalen zwarte peper, 1 koffielepel zout en 4 eetlepels olijfolie. Strijk het vlees in met dit mengsel en laat het afgedekt 1 uur marineren in de koelkast.

Marinade met citroen
Meng 8 eetlepels olijfolie, het sap van een citroen, 3 kleine, in kwartjes gesneden, verse uien, 1 teentje fijngehakte look, enkele takjes fijngehakte peterselie en tijm. Dompel het vlees onder in deze marinade en laat het 1 uur rusten in de koelkast.

Marinade met munt
Meng 6 eetlepels olijfolie, 4 eetlepels balsamicoazijn, een bosje fijngehakte, verse munt, zout en peper. Laat het vlees gedurende een uur marineren in de koelkast.